infoblokk

szechenyi 2020 erfa

GALÉRIA IV

GALÉRIA III

GALÉRIA II

GALÉRIA I 

Kedvezményezett neve: NYÍRPARASZNYA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA  

A projekt címe: Integrált hűtőipari fejlesztés Nyírparasznyán II.

A szerződött támogatás összege: 674,89 millió forint

A támogatás mértéke: 78,74%-os intenzitású

A projekt tartalmának bemutatása:

Nyírparasznya Község Önkormányzata három éven belül már a második hűtőház építését valósította meg. Az új egység kivitelezési munkálatai 2022 júliusában kezdődtek el, a befejezett hűtőház átadására pedig 2023. 01. hó 12-én került sor. A beruházás támogatási összege 674,89 millió forint, a támogatási szerződés száma: TOP-1.1.3-15-SB1-2019-00050. A fejlesztés keretében a már meglévő és működő hűtőház mellett egy annál nagyobb, több mint 1400 négyzetméteres alapterületű egység létesült. A nem visszatérítendő európai uniós támogatás a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

2022 év végén megvalósult Nyírparasznya településének második korszakalkotó gazdaságfejlesztési beruházása, egy több mint 1400 négyzetméteres zöldség-gyümölcs manipuláló hűtőház.

A műszaki átadást követően az épületben lehetővé válik, az ide érkező friss zöldségek és gyümölcsök mosása tisztítása válogatása osztályozása és a fogyasztói – viszonteladói igényeknek megfelelő csomagolása. Az épületben helyet kapott a technológiának megfelelően egy koszos előkészítő egy zöldség előkészítő és egy zöldség manipuláló helyiség, ahol az elvégzett munkafolyamatok eredményeképpen polckész termékek hagyhatják el hűtőházat. A beérkező nagyobb mennyiségű alapanyagok, zöldség- és gyümölcsféleségek; paprika, paradicsom, uborka, karfiol, káposzta, alma, szilva átmeneti, vagy akár a több hónapos tárolását teszi lehetővé a 6 db egyenként minimálisan 86 m2 alapterületű hűtőkamra. Ezek a kamrák garantálják a zöldségek gyümölcsök frissen tartását, a feldolgozás előtti és a csomagolás utáni hűtve történő tárolását egyaránt.

A beruházás célja, hogy a családi gazdálkodók és fiatal gazdák által a térségben megtermelt árualapot a betakarítás után egy későbbi időpontban jóval magasabb áron tudják a gazdálkodók értékesíteni. A megrendelői igényeknek megfelelően tisztított osztályozott, akár készre csomagolt és egalizált – tálcázott árut tudjon kínálni a nagyobb áruházláncok számára.

A megtermelt áruféleségek betakarítását és szállítását hivatott megkönnyíteni a fejlesztéshez tartozó 1500 db NB120 műanyag tartályláda beszerzése, ami különösen a gyümölcsök és a bogyós zöldségek elő és utótárolást tudja biztosítani a bértárolást igénylő gazdák számára.

A göngyölegek megfelelő tisztítása és bértisztítása is megoldható a beépített rekeszmosó berendezéseknek, valamint a hárommedencés tartályláda mosó kialakításának köszönhetően.

Ezekkel az értéknövelő munkafolyamatokkal tudja javítani a térségi termelők tevékenységének jövedelmezőségét ez a bruttó 857 113 935 forint összeget képviselő hűtőipari beruházás.

A beruházásnak köszönhetően Nyírparasznya Község Önkormányzata 2 darab munkahelyet tud megőrizni és további 1 munkahelyet teremt.

A projekt befejezési dátuma: A befejezett hűtőház átadására 2023. 01. hó 12-én került sor

A projekt azonosító száma: TOP-1.1.3-15-SB1-2019-00050

 

 

 

Sajtóközlemény

Meghívó Ünnepélyes Alapkőletételre

hutohaz B tip projekttabla

Szórólap INTEGRÁLT HŰTŐIPARI FEJLESZTÉS NYÍRPARASZNYÁN II