infoblokk

szechenyi 2020 erfa

Integrált Hűtőipari Fejlesztés Nyírparasznyán II
 
2022 év végén megvalósult Nyírparasznya településének második korszakalkotó gazdaságfejlesztési beruházása, egy több mint 1400 négyzetméteres zöldség-gyümölcsmanipuláló hűtőház.
A műszaki átadást követően az épületben lehetővé válik, az ide érkező friss zöldségek és gyümölcsök mosása tisztítása válogatása osztályozása és a fogyasztói – viszonteladói igényeknek megfelelő csomagolása. Az épületben helyet kapott a technológiának megfelelően egy koszos előkészítő egy zöldségelőkészítő és egy zöldség manipuláló helyiség, ahol az elvégzett munkafolyamatok eredményeképpen polckész termékek hagyhatják el hűtőházat. A beérkező nagyobb mennyiségű alapanyagok, zöldség és gyümölcsféleségek paprika, paradicsom, uborka, karfiol, káposzta, alma, szilva átmeneti, vagy akár a több hónapos tárolását teszi lehetővé a 6 db egyenként minimálisan 86 m2 alapterületű hűtőkamra. Ezek a kamrák garantálják a zöldségek gyümölcsök frissen tartását, a feldolgozás előtti és a csomagolás utáni hűtve történő tárolását egyaránt.
A beruházás célja, hogy a családi gazdálkodók és fiatal gazdák által a térségben megtermelt árualapot a betakarítás után egy későbbi időpontban jóval magasabb áron tudják a gazdálkodók értékesíteni. A megrendelői igényeknek megfelelően tisztított osztályozott, akár készre csomagolt és egalizált – tálcázott árut tudjunk kínálni a nagyobb áruházláncok számára.
A megtermelt áruféleségek betakarítását és szállítását hivatott megkönnyíteni a fejlesztéshez tartozó 1.500 db NB120 műanyag tartályláda beszerzése, ami különösen a gyümölcsök és a bogyós zöldségek elő és utótárolást tudja biztosítani a bértárolást igénylő gazdák számára.
A göngyölegek megfelelő tisztítása és bértisztítása is megoldható a beépített rekeszmosó berendezéseknek, valamint a hárommedencés tartályláda mosó kialakításának köszönhetően.
Ezekkel az értéknövelő munkafolyamatokkal tudja javítani a térségi termelők tevékenységének jövedelmezőségét ez a bruttó 857 113 935 forint összeget képviselő hűtőipari beruházás.