infoblokk

szechenyi 2020 erfa

 

Falunk egyik legszebb és legrégibb épülete a görög katolikus templom, amelyik 1807-re készült el és akkor szentelték fel. (Akkoriban 10-12 évig épült fel egy ilyen templom.) Azelőtt egy fa templom szolgálta a közösséget.

A településnek 1796 óta van önálló anyakönyvvezetése. Innentől ismerjük az itt szolgáló görög katolikus papok neveit.

A templomot Szent Miklós tiszteletére szentelték fel, de ekkor még ikonosztázion nem volt a templomban. Ezt a híveknek a centenáriumra sikerült megoldaniuk, 1907-ben a Munkács melletti Őrhegyaljáról vették meg 500 pengőért. Néhány éve még éltek olyan öregek, akiknek a nagyszülei mesélték el az ökrös-szekerekkel való hazahozatalt. Maga az ikonosztázion régebbi mint a templomunk, az 1780-as évekből származik, és nemcsak a kora, hanem a szépsége miatt templomunk egyik legnagyobb értéke és dísze.

A templom belső festése 1931-ből való, amelyet Korény József egri festőművész készítette, tőle van az ornamentika és a két mennyezeti kép. Ekkor készült a szószék és a vasvázas ablakok. Ennek a munkának az emlékét őrzi a templom mellett ültetett gesztenyefa. Az ikonosztázion aranyozása 1978-ban történt. A templom külső felújítása pedig 1987-ben. Szinte minden évben történik valamilyen apró javítás vagy munkálat, de ilyen nagyobb mértékű munkát a 340 főből álló görög katolikus közösség csak segítséggel tudna megoldani.

Az anyakönyvek alapján Beregi István a jelenlegi görög katolikus pap a 23. az itt szolgáló papok sorában.

Mivel római katolikus templom nincs a faluban, így a görög katolikus templom a római katolikusok otthona is.

Elérhetőség:

4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 69.

Tel.: 44/385-266

Plébános: ifj. Beregi István